Mange metaboliske processer i planter, dyr og mennesker ville ikke være mulige uden sollys og involvering af UV-lys. Det meget kortbølgede UVC-lys, som ikke kan trænge igennem jordens ozonlag, er kendt som virusbekæmpelse.

Luft, overflader og også vand kan gøres virus- og kimfri ved hjælp af UVC-lys. Det er blevet brugt til desinfektion i operationsrum i næsten 40 år. UVC-lys er også blevet brugt i årtier af medicinal- og fødevareindustrien samt i vandbehandlingsanlæg. Anvendelsen er fri for kemikalier, og dette er især vigtigt, for at vira og bakterier ikke udvikler nogen resistens. UVC-lys anbefales endda af WHO til at bekæmpe SARS-CoV-2.

Sådan fungerer virusbekæmperen

uvc light

Den del af UV-spektret, der er relevant for desinfektion, er UVC-området mellem 200-280 nm. Kortbølget UVC-lys med 254 nm bølgelængde trænger igennem viralskallen. En kemisk reaktion er forårsaget i RNA’et af virussen, som deaktiverer forbindelser i genomet. Dette stopper virussen i at formere sig. Viraerne elimineres praktisk talt. Ikke kun vira, men også bakterier, gær, bakterier og svampesporer, organiske partikler samt mikropartikler (VOC-SMOG) kan inaktiveres af UVC-stråling.

Lumeelamp UV-C luftrenser bruger Philips UV-C lavtryks kviksølvlampe.

Anvendelse

UV-C lampen bruges til at inaktivere eller dræbe vira, bakterier, svampesporer, primitive organismer samt mikropartikler.

Anvendes til vand, luft og overfladedesinficering på hospitaler og i medicinal og fødevareindustrien f.eks mejerier samt forskningsmiljøer.
Bruges til desinficering af fødevareemballage, overflader i fødevareproduktion, kølerum, klimaanlæg, drikkevand og laboratorier.
I Lumeelamp anvendes den i en fotokemisk proces: The Lumee Photocatalytic Ionization – LPI

Egenskaber:

Pæren udsender en kortbølget UV-stråling på 253,7nm. Lig med UV-C med bakteriedræbende effekt og virkning.
Der forekommer ozon dannelse ved 185 nm, denne filtreres bort af lampeglasset. UV-C strålingen er meget konstant i lampens levetid, grundet en særlig indvendig beskyttende belægning.

Anbefaling:

UV-C pæren afgiver i begyndelsen en varme/funktionslugt. Philips anbefaler derfor at du i indenfor UV-C lampens første 100 virketimer, lufter ud med jævne mellemrum.

ADVARSEL:

Skulle uheldet være ude, og du kommer til at skabe et brud på en lyskilde kan det påvirke din sundhed. Hvis der opstår brud på en pære, skal du udlufte rummet i mindst 30 min. Brug ikke støvsuger, men brug handsker og læg de ødelagte dele i en plastikpose og bring den til  din lokale genbrugsstation.

Køb din UV-C luftrenser